Cultură & Comunitate

EduTNRS

După mai multe evenimente educaționale dedicate elevilor și liceenilor sibieni, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu își propune să permanentizeze astfel de inițiative, prin implementarea proiectului EduTNRS, dedicat publicului de toate vârstele. Astfel, Naționalul sibian organizează periodic întâlniri teatrale și culturale variate (recitaluri, spectacole urmate de sesiuni q&a, ateliere și conferințe speciale), în scopul de a se adresa comunității sibiene amatoare de cultură, educație și artele spectacolului.
Adresate deopotrivă tinerilor și adulților, inițiativele înscrise în cadrul EduTNRS duc mai departe eforturile Naționalului sibian de a oferi o platformă de dialog între artiști, profesioniști din varii domenii, manageri din zona artelor spectacolului și public.

Consultații poetice

De la prima carantină, peste 200 de artiști francezi și internaționali s-au reunit sub conducerea lui Demarcy-Mota pentru a oferi consultații poetice, mai întâi prin telefon, apoi în spațiul public, în spitale, școli, universități și centre sociale.
O consultație poetică este o conversație individuală de 20 de minute cu un artist. Începe cu o întrebare simplă: "Ce mai faci?" Pe baza răspunsului, o poezie, un dans sau o muzică este selectată de artist ca "consultație poetică" și este citită sau interpretată.

Tradiții TO GO

„Tradiții TO GO” este un concept lansat la începutul anului 2020, creat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu. Cu acest prilej, actorii TNRS vă invită la o explorare inedită a sărbătorilor de peste an, într-o serie de povestiri, mituri și legende ce se ascund atât în spatele calendarului creștin, cât și în spatele tradițiilor păgâne pe care încă le mai regăsim în prezentul nostru. La inițiativa actriței Serenela Mureșan, cea care semnează, de altfel, și partiturile textuale ale acestei serii de „tradiții digitale”, Naționalul sibian aduce în atenția publicului un univers plin de figuri emblematice ale comunității rurale, creaturi mitice, celebrări calendaristice sau ritualuri.
Bucurându-se de sprijinul Muzeului ASTRA, cea mai importantă instituție etnomuzeală din România, precum și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa Centrală și de Est, TNRS își propune prin acest proiect online să ofere publicului plăcerea redescoperirii tradițiilor și eresurilor specifice culturii noastre, în încercarea de a valorifica prin teatru propriul nostru patrimoniu cultural.

Daruri Teatrale

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a demarat, începând din 12 iulie 2020, o serie de întâlniri online cu actorii TNRS, în cadrul unui nou format intitulat „Daruri teatrale”. În fiecare joi și vineri, de la ora 21:00, actorii Naționalului sibian prezintă publicului online povești pentru copii mici și mari, recitaluri de poezie, momente umoristice sau monologuri din dramaturgia universală și din spectacolele TNRS.
Evenimentul se difuzează gratuit pe pagina de Facebook TNRS, canalul de YouTube al TNRS, pe site-ul TNRS (www.tnrs.ro) și pe pagina de Facebook a Secției Germane a TNRS, dar și pe paginile de Facebook ale partenerilor media.

Spectacole-lectură

Spectacolele-lectură sunt deja o tradiție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu prin care texte scrise atât de dramaturgi consacrați din canonul literar universal, cât și de autori contemporani, ajung la un public cât mai divers. Prin această inițiativă, Naționalul sibian își propune, deopotrivă, să ofere o alternativă la spectacolele montate pe scenă, dar și să participe activ la procesul de educare a elevilor și liceenilor, prin realizarea de spectacole-lectură inspirate de bibliografia școlară.
Din luna iulie a anului 2020, secțiunea de spectacole-lectură „Virgil Flonda” a devenit parte a programului online oferit de TNRS care continuă până în prezent să difuzeze astfel de producții în fiecare zi de miercuri a săptămânii, de la ora 19:00. Aceste spectacole-lectură online sunt coordonate de actorii Naționalului sibian și de regizorul Bogdan Sărătean.
Evenimentul se difuzează gratuit pe paginile de Facebook TNRS și FITS, canalul de YouTube al TNRS, pe site-ul TNRS (www.tnrs.ro) și pe paginile de Facebook ale partenerilor media.