FOCUS
info

Teatrul Naţional din Sibiu participă la Olimpiada Culturală de la Londra

09-Aug-2012

După triumful din 2009 cu mega - producţia „Faust” în regia lui Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu revine în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh cu spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”. Cele cinci reprezentaţii de la Edinburgh vor avea loc în perioada 17 - 20 august, la King’s Theatre şi marchează premiera mondială a spectacolului.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu face parte din programul oficial al Olimpiadei Culturale de la Londra alături de alte şase spectacole selectate de la Edinburgh pentru a contribui la agenda de evenimente a Festivalului Londra 2012, cea mai mare sărbătoare culturală din istoria mişcării olimpice şi paralimpice. Fondatorii proiectului explică că Olimpiada Culturală de la Londra aduce o selecţie a celor mai reprezentativi artişti ai momentului pentru a inspira creativitatea în toate formele sale, dar mai ales între oameni. Festivalul Londra 2012 este prezentat ca o sărbătoare naţională spectaculoasă ce se întinde pe durata a douăsprezece săptămâni, în perioada 21 iunie - 12 septembrie 2012.

Mai mult decât atât, spectacolul sibian este nominalizat ca alegerea numarul unu în teatru din acest an de la Edinburgh. Articolul publicat de criticul Dominic Cavendish în ediţia din 3 august a cotidianului britanic „The Telegraph” nominalizează spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” alături de nume celebre ca cel al actorului din Baywatch, David Hasselhoff sau faimoasa companie Mariinsky Ballet din Rusia.

„Prezenţa noastră la Edinburgh contribuie semnificativ prin calitatea artistică şi parteneriatele încheiate la consolidarea prestigiului României.” a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu. Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, producţia lui Silviu Purcărete reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea şi apartenenţa. „Foarte puţină lume a citit această carte. Majoritatea am văzut un film de desene animate ce ne-a plăcut foarte mult şi de aceea credem că ştim ce este Gulliver; acea poveste extraordinară cu nişte pitici şi un uriaş. În toate ţările există o versiune abreviată, tipărită, pentru copii. În momentul în care te apuci să citeşti această carte de la început până la sfârşit, inclusiv ultima parte, constaţi nu numai că nu este un text dramatic, dar că este unul dintre cele mai morbide şi sinistre lucruri scrise vreodată... una dintre cele mai teribile, mai negre viziuni asupra fiinţei omeneşti.” Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar din distribuţie fac parte actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Alexandru Nicoară, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei şi Corina Vişinescu.

Agenda de evenimente a delegaţiei româneşti cuprinde, de asemenea, participarea regizorului Silviu Purcărete la conferinţa - dialog „Encounters: satire” ce va avea loc vineri, 18 august, ora 14:30. Directorul Teatrului Naţional din Sibiu, Constantin Chiriac va participa ca invitat special la „Producers Breakfast/ Micul dejun al producătorilor”, o întâlnire organizată de Visiting Arts, duminică, 20 august, de la ora 9:30, pentru a discuta despre cum poate funcţiona un proiect cultural în cadrul unui eveniment naţional ca Jocurile Olimpice. Trupa sibiană va fi însoțită, de asemenea, de un reprezentant al Radio România și de o echipă a Televiziunii Române.

„Călătoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat acum trei ani în parteneriat cu Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Spectacolul a fost prezentat în avanpremieră, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe data de 26 mai şi are o durată aproximativă de o oră şi douăzeci şi cinci de minute. Turneul de la Edinburgh are loc cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român şi Culture Irleand. Spectacolul va fi prezentat în limba română cu scurte pasaje înregistrate în limba engleză, precum şi supratitrare în limba engleză. Preţul unui bilet la spectacol variază între 12 şi 30 de lire sterline. 


** Program reprezentaţii: vineri, 17 august, ora 20:00/ sâmbătă, 18 august, ora 20:00/ duminică, 19 august, ora 14:30/ duminică, 19 august, ora 20:00/ luni, 20 august, ora 20:00

  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

Gala Premiilor UNITER are loc în această seară la Craiova. Ofelia Popii și Marius Turdeanu nominalizați pentru rolurile din spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”

Seară cu emoții astăzi pentru actorii Naționalului sibian Ofelia Popii și Marius Turdeanu, nominalizați la Gala Premiilor UNITER pentru „Cea mai bună actriță în rol principal”, respectiv „Cel mai bun actor în rol princip..

citeste tot articolul

TNRS redeschide spațiile de joc indoor. Spectacolele programate în aer liber se mută în interior. Programul actualizat septembrie - octombrie

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu redeschide spațiile de joc indoor, miercuri, 9 septembrie 2020, cu o primă reprezentație a spectacolului „Steaua fără nume”, regia Florin Coșuleț. Programate inițial în aer liber,..

citeste tot articolul

Constantin Chiriac mulțumește echipei TNRS și instituțiilor partenere, pentru primele evenimente organizate în aer liber în acest an PROGRAM septembrie - octombrie

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a prezentat în săptămâna care tocmai s-a încheiat nu mai puțin de 23 de evenimente atât online, cum sunt cele șase întâlniri cu actorii de la Secția Română și ..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link