FOCUS
info

„Plecăm”, regia Krzysztof Warlikowski, în premieră națională sâmbătă la #FITSonline

23-Oct-2020

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu difuzează online, pentru prima dată în România spectacolul „Plecăm”, în regia lui Krzysztof Warlikowski, producție Nowy Teatr Varșovia, spectacol în limba poloneză cu traducere în limbile română, engleză, rusă, lituaniană și ucraineană. Spectacolul va fi difuzat pe site-ul #FITSonline: www.sibfest.ro/fits-online, sâmbătă, 24 octombrie 2020, de la ora 20:00, iar înregistrarea va fi disponibilă pe site timp de 36 de ore, până luni, 26 octombrie 2020, ora 08:00.


Krzysztof Warlikowski revine la opera lui Hanoch Levin după 12 ani de la premiera spectacolului „Krum”, care a fost o mare descoperire în materie de abordare scenică a operei acestui autor, dar și un succes imens în cariera lui Warlikowski. De această dată regizorul polonez optează pentru textul „Cei ce-și fac bagajele”. Timpul care a trecut de la prima punere în scenă a textului lui Levin a marcat istoria Poloniei și Europa cu multe viraje dramatice. Cu ceva timp în urmă, Krum s-a întors în țara sa natală după o expediție nereușită în străinătate, plin de speranță pentru o viață împlinită. Însă acum, toată lumea împachetează bagaje spre o viață mai bună sau moare. Această mare migrație mondială a popoarelor din textul lui Levin își găsește latura locală, reflectând totodată toate anxietățile și schimbările care au loc la scară macro. Direcția spre care se îndreaptă personajele lui Levin este necunoscută, dar, fără îndoială, toată lumea încearcă să plece cât mai departe de „aici” și totuși nimeni nu vrea să plece de acasă. Când revine la autorii săi preferați, Warlikowski nu se mulțumește niciodată cu variante standard de abordare. Se pregătește o răzvrătire, o luptă a maturității împotriva încercării de însușire a teritoriului de libertate și împotriva închisorii în regimuri pașnice în schimbul supunerii. Viața nu aduce pace chiar și fără politică, cu atât mai puțin când vremurile sunt tulbure! Textul lui Levin, care este un punct de plecare pe care se construiește spectacolul, oferă o minunată galerie de personaje care va fi adusă la viață prin prezența scenică a companiei Nowy Teatr a lui Krzysztof Warlikowski din Varșovia. Subtitlul piesei - „Comedie cu opt înmormântări” - sună ca un subtitlu al unei piese muzicale care sugerează nevoia de a utiliza o „orchestră” excelentă formată din actori profesioniști, precum cei cu care Warlikowski lucrează de ani de zile. Deci, plecăm! Nu va fi ușor, dar nu vor exista compromisuri. Este timpul să plecăm! Să plecăm chiar acum!


PLECĂM

Nowy Teatr

După piesa „Cei ce-și fac bagajele”, de Hanoch Levin


Regia: Krzysztof Warlikowski

Traducere în limba polonă: Jacek Poniedziałek
Adaptare: Krzysztof Warlikowski, Piotr Gruszczyński
Scenografie și costume: Małgorzata Szczęśniak
Muzică: Paweł Mykietyn
Lumini: Felice Ross
Mișcare: Claude Bardouil
Animații și videoclip: Kamil Polak
Dramaturgie: Piotr Gruszczyński
Asistent dramaturgie: Adam Radecki
Machiaj și peruci: Monika Kaleta
Distribuție: Agata Buzek, Andrzej Chyra / Maciej Stuhr, Magdalena Cielecka, Ewa Dałkowska, Bartosz Gelner, Maciej Gąsiu Gośniowski, Małgorzata Hajewska-Krzysztofik, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Wojciech Kalarus, Marek Kalita, Dorota Kolak, Rafał Maćkowiak / Bartosz Bielenia, Zygmunt Malanowicz, Monika Niemczyk, Maja Ostaszewska, Jaśmina Polak, Piotr Polak, Jacek Poniedziałek, Magdalena Popławska
Director de scenă: Łukasz Jóźków
Asistenți regie: Katarzyna Łuszczyk, Adam Kasjaniuk
Director de producție: Hubert Prekurat
Manager tehnic: Paweł Kamionka
Responsabil de construcția decorului: Paweł Paciorek
Sunet: Mirosław Burkot
Lumina: Dariusz Adamski
Video: Antoni Mantorski
Machiaj: Joanna Chudyk, Monika Kaleta
Recuzită: Tomasz Laskowski
Garderoba: Ewa Sokołowska, Elżbieta Fornalska
Scenă: Tomasz Laskowski, Kacper Maszkiewicz
Traducere în engleză: Artur Zapałowski
Subtitrări: Zofia Szymanowska


Producție: Nowy Teatr, Varșovia, coproducție: Théâtre National de Chaillot, Paris; La Comédie de Clermont-Ferrand; Théâtre de Liège, Festivalul Elen, Atena; Bonlieu Scène national Annecy; CULTURESCAPES Elveția, Basel Finanțat din fondurile Programului multianual INDEPENDENT 2017-2021, ca parte a programului de subvenții „Cultural bridges” al Institutului Adam Mickiewicz. Data premierei: 14 iunie 2018


Foto credit: Magda Hueckel


  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

Constantin Chiriac invitat al conferințelor online organizate în cadrul Festivalului de la Tokyo – ediția specială de toamnă.

Constantin Chiriac, Didier Dechamps, Thomas Ostermeier, Ivo Van Hove, Yi-Ruu LIU sunt directorii de teatre și festivaluri de renume la nivel internațional care au răspuns afirmativ invitației adresate de Hideki Noda, regizor, director artistic al..

citeste tot articolul

Noel Witts, Profesor Emerit de Artele Spectacolului, al Leeds Beckett University, a încetat din viață în acest sfârșit de săptămână.

Noel Witts, profesor al Leeds Beckett University, a fost o prezență constantă a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, încă de la prima ediție. Începând din anul 2011 a prezentat evenimentul „Conversații Cultura..

citeste tot articolul

Ziua Europeană a Spectatorilor - ediția cu numărul șase celebrată online de TNRS. 21 noiembrie este dedicat spectatorilor activi

Sâmbătă, pe 21 noiembrie (la ora 16:00 în Europa de Vest, ora 17:00 în Europa Centrală, ora 18:00 în Europa de Est) va avea loc a șasea ediție a Zilei Europene a Spectatorilor, un eveniment digital și comunitar care î..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link