FOCUS
info

Președinta Comisiei Europene și Președintele Consiliului European au confirmat prezența la spectacolul TNRS din Bruxelles, din această seară

19-Dec-2019

După Bruxelles, Japonia va fi următoarea destinație de turneu pentru „Povestea prințesei deocheate”

În această seară, de la ora 19:30, va avea loc la Les Halles de Schaerbeek, Bruxelles ultima reprezentaței a naționalului sibian cu spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, în cadrul Festivalului Internaținal de Artă EUROPALIA. La evenimentul din această seară au confirmat prezența Președinta Comisiei Europene – doamna Ursula von der Leyen și Președintele Consiliului European – domnul Charles Michel. Alături de aceștia, alți șaizeci de oficiali europeni și invitați din zona culturală și de afaceri vor fi prezenți la spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu din Bruxelles.

„Este o onoare pentru mine și întreaga echipă a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu să îi avem alături de noi, la Bruxelles, la spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, pe doamna Ursula von der Leyen – Președinta Comisiei Europene, pe domnul Charles Michel – Președintele Consiliului European și totodată pe toți invitații din mediul diplomatic, cultural și de afaceri care vor veni în această seară să vadă spectacolul nostru. Nu este prima dată pentru noi când oficiali de rang înalt participă la Bruxelles, la spectacolele noastre, dar suntem singurul teatru românesc care avem această onoare. În 2013, Președintele Comisiei Europene la acea vreme, domnul José Manuel Durão Barroso, ne-a fost alături când am jucat în Bruxelles spectacolul „Faust”, regia Silviu Purcărete. Prezența noastră la Bruxelles a fost un succes, spectacolul „Povestea prințesei deocheate” a fost foarte bine primit de public, actorii au fost chemați la aplauze de șase ori în fiecare seară, lucru deloc specific publicului de aici. După Bruxelles, Japonia va fi următoarea destinație de turneu cu acest spectacol unic creat de Silviu Purcărete la Sibiu” Constantin Chiriac, director general TNRS

„Povestea prințesei deocheate” - „unul dintre cele mai importante evenimente de la Festivalul EUROPALIA”

„Unul dintre cele mai importante evenimente de la Festivalul EUROPALIA va fi, în luna decembrie, «Povestea prințesei deocheate», producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. E cel mai important proiect teatral pe care România îl are în EUROPALIA, o confirmare a calității spectacolelor puse în scenă la teatrul din Sibiu“,  Mirel Taloș, președinte al Institutului Cultural Român.

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă. Inspirat de această tradiție teatrală, Silviu Purcărete își propune să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.

Prințesa Sakura este eroina a numeroase piese kabuki și bunraku, dar Namboku este cel dintâi care o aduce în prim-plan. Povestea debutează în momentul în care Seigen, starețul unui templu, se îndrăgostește de tânărul său discipol, Shiragiku. Fiind condamnați la o viață de iubire imposibilă, preotul și ucenicul său hotărăsc să se sinucidă. Tânărul moare, preotul supraviețuiește. Șaptesprezece ani mai târziu, când Prințesa Sakura vine la templu pentru a se călugări, Seigen recunoaște în ea reîncarnarea feminină a lui Shiragiku și se îndrăgostește din nou. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.

Prezența TNRS la Bruxelles este posibilă datorită susținerii oferite de Institutul Cultural Român – coordonatorul participării României la ediția 2019 a Festivalului EUROPALIA și a Ministerului Culturii și Identității Naționale. Informații pe larg despre spectacolele și evenimentele TNRS, pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro.

Caseta artistică a spectacolului „Povestea prințesei deocheate” 
Scenariu de Silviu Purcărete inspirat din Sakura Hime Azuma Bunshô, de Tsuruya Nanboku al IV-lea

REGIA: Silviu Purcărete
MUZICA ORIGINALĂ: Vasile Șirli
SCENOGRAFIA: Dragoș Buhagiar
ASISTENȚI REGIE: Eugen Gyemant și Sanda Anastasof
ASISTENT SCENOGRAFIE: Iuliana Gherghescu
TRADUCEREA DIN LIMBA ENGLEZĂ: Eugen Gyemant
FACE DESIGNER: Minela Popa
MANAGER PROIECT: Claudia Domnicar
ÎN DISTRIBUȚIE: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloș, Adrian Matioc, Diana Văcaru Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu, Adrian Neacșu, Pali Vecsei, Vlad Robaș, Veronica Popescu, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruța Vasiu, Serenela Mureșan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Oana Marin, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Cristina Blaga, Ștefania Marola, Eduard Pătrașcu, Mihai Coman, Viorel Rață, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Alin Turcu

Foto credit: TNRS, Zoltán Rab

  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

Constantin Chiriac moderează conferința de lansare a platformei Raiffeisen Art Proiect

Raiffeisen Art Proiect își deschide stagiunea virtuală pentru publicul iubitor de artă și cultură ● Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuală este o platformă pe care se vor găsi spectacole și proiecte culturale sprijinite de Raiffei..

citeste tot articolul

232 de ani de teatru, la Sibiu! Maraton de evenimente online, astăzi la TNRS

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu sărbătorește astăzi 232 de ani de existență printr-un maraton de evenimente difuzate online. Timp de 12 ore TNRS va difuza în mediul digital: pe site, pagina de Facebook și canalul de YouTube, re..

citeste tot articolul

Program #TNRSonline 18 - 31 mai 2020

Program transmisii online Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu pentru perioada 18 - 31 mai 2020 Luni, 18 mai 2020 Ora 17:00 Conferințele speciale FITS și TNRS Constantin Chiriac în dialog cu Părintele Necula:..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link