FOCUS
info

100 de ani de la nașterea lui Radu Stanca

05-Mar-2020

Mesajul directorului general al TNRS, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului, eseistului și regizorului de teatru Radu Stanca


„Într-un Sibiu domol ca-ntr-o poveste
Mai mult alunecând decât cu pasul.
Și-n liniștea ce-ascunde-n ea furtuna
Ascult cum bate-n turnul straniu ceasul.”

 
Acum 100 de ani, germenele acestei poezii aducea la viață pe unul din cei mai importanți poeți, dramaturgi, scriitori ai neamului, care împreună cu o pleiadă de mari scriitori, artiști, intelectuali, a fondat probabil cea mai importantă mișcare literară a secolului al XX-lea – Cercul Literar de la Sibiu.
Părintele baladei, ctitor de teatru, regizor, a plecat foarte tânăr dintre noi, lăsând o operă încă neexploatată. Scrierile sale despre teatru, zona de critică și eseistică, de o modernitate extraordinară, sunt încă puțin cercetate.
Poezia sa încă este puțin cunoscută față de frumusețea și deschiderea pe care le are. Îl sărbătorim astăzi așa cum încercăm să îl sărbătorim în fiecare zi, pentru că adevărata punere în valoare înseamnă festivitate atunci când omagiem venirea pe lume sau plecarea dintre noi a unei mari personalități.
Toți cei care suntem sub protecția lui în Teatrul Național „Radu Stanca”, ne înclinăm în fața creației domniei sale și încercăm să ducem mai departe ceea ce el a început la Sibiu.
 
„Căzuse noaptea în cetate
Somnul din ochi însă lipsea
Vrăjile toate încercate erau
Vraja nu se împlinea.
Și neîmplinită-i până acuma,
Dar meșterul închis în burg
Vrăjile una câte una
Le-ncearcă-n fiece amurg.”

  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

„LIVE”, regia Bobi Pricop, un spectacol inspirat de realitatea anului 2020 Premiera vineri, 24 iulie 2020, pe TNRS – Scena Digitală

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 24 iulie 2020, premiera spectacolului „LIVE”, regia Bobi Pricop, spectacol ce are la bază un text scris de dramaturgul Thomas Perle. Din distribuție fac parte actorii: Joha..

citeste tot articolul

Tom și Jerry 2.0 este un bun exercițiu de exorcizare a unor demoni care ne bântuie zilnic

Premiera filmului „Tom și Jerry 2.0”, regia Florin Piersic Jr. va avea loc miercuri, 15 iulie 2020, online, pe platforma TNRS – Scena Digitală. Filmul, ce are la bază piesa de teatru „Jerry și Tom”, de Rick Cleveland, &i..

citeste tot articolul

Filmul „Tom și Jerry 2.0”, regia Florin Piersic Jr. are premiera miercuri, 15 iulie 2020, pe TNRS – Scena Digitală

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă miercuri, 15 iulie 2020, pe platforma TNRS – Scena Digitală (https://www.tnrs.ro/scena-digitala), premiera filmului „Tom și Jerry 2.0”, adaptare după piesa de teatru „J..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link