FOCUS
info

„Vara în care mama a avut ochii verzi”, în avanpremieră joi, 27 iunie, la TNRS.
O ultimă vară în care cineva moare, pentru ca celălalt să poată învăța să trăiască intens și sincer.

26-Jun-2019

Joi, 27 iunie 2019, TNRS prezintă avanpremiera spectacolului „Vara în care mama a avut ochii verzi”, după romanul omonim al Tatianei Țîbuleac, one-man show cu Ștefan Tunsoiu, în regia actriței naționalului sibian Mariana Mihu-Plier. Spectacolul va avea loc la TNRS – Sala Studio (Str. Emil Cioran, nr. 1A), de la ora 19:00.

Ștefan Tunsoiu (n. 1993) a obținut în 2018 masteratul în Arta Interpretării Caracterelor Dramatice, în cadrul Departamentului de Artă Teatrală, Facultatea de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu, după ce în perioada 2012-2013 a fost student al Facultății de Limbi și Literaturi Străine (Filologie Japoneză-Engleză), în cadrul Universității București. Ștefan Tunsoiu este unul dintre cei mai talentați actori ai generației tinere de actori sibieni, făcând parte din distribuția mai multor spectacole ale Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, spectacole montate atât în cadrul Secției Române, cât și în cel al Secției Germane ale aceleiași instituții culturale. Printre cele mai importante producții teatrale în care Ștefan Tunsoiu s-a remarcat se numără: Coro nero, Jubileul ori De unde vine durerea? (regia: Veronica și Cătălin Pătru), Viaductul ori Omul cel bun din Sîciuan (regia: Anca Bradu), Familii (regia: Eugen Jebeleanu), Pescărușul (regia: Mariana Mihu), Perfect compus (regia: Alexandra Badea), Încoace și încolo (regia: Alexander Riemenschneider) sau Yvonne (regia: Botond Nagy).

Mariana Mihu (n. 1964) a absolvit în 1986 Institutul de Teatru Szentgyörgyi István din Târgu Mureș, fiind, în prezent, cadru didactic în cadrul Departamentului de Artă Teatrală (Facultatea de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu), dar și una dintre cele mai apreciate actrițe ale Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu ale cărei performanțe au fost răsplătite cu Premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, pentru rolul Electra din spectacolul omonim regizat de Mihai Măniuțiu, la Festivalul de Teatru Clasic de la Mérida, Spania, în 2008, spectacol ce va putea fi revăzut pe scena TNRS joi, 4 iulie 2019. De asemenea, Mariana Mihu a fost nominalizată atât la premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul Martha, din spectacolul Neînțelegerea (regia: Alina Hiristea), în cadrul Festivalului de Teatru Scurt, Oradea, cât și pentru Premiile de Excelență ale Primăriei Oradea. Pe lângă rolurile din spectacolele sus-amintite, dintre cele mai importante producții sibiene la care a participat Mariana Mihu se numără: Faust, Metamorfoze, Lulu, Oidip și Povestea prințesei deocheate (regia: Silviu Purcărete), Trilogia evreiască. Shoah, Trilogia evreiască. Ecleziastul și Lecția (regia: Mihai Măniuțiu), Maestrul și Margareta (regia: Zoltán Balázs), Girafe, fabula urbană #1 (regia Radu Afrim), programat la TNRS în data de 29 septembrie 2019.

Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978, în Chișinău. Chiar dacă activitatea sa de jurnalistă în spațiul moldovenesc îi promitea o carieră de succes ca prezentator pentru Pro TV Chișinău, ea a preferat să se stabilească, în 2008, în Paris, urmându-și pasiunea pentru scris, în paralel cu cea pentru lumea audiovizualului. În 2016, publică romanul Vara în care mama a avut ochii verzi, care s-a bucurat de un succes instantaneu atât în spațiul francez, cât și în cel românesc. Adeptă a unei scriituri poetice și, pe alocuri, viscerale, Tatiana Țîbuleac oferă în romanul său o declarație de dragoste dulce-amară a unui băiat către memoria mamei sale moarte, un roman-poem recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei „Observator cultural” și Premiul Observator Lyceum (2018).

Caseta artistică a spectacolul „Vara în care mama a avut ochii verzi” după Tatiana Țîbuleac
Scenariul și regia: Mariana Mihu-Plier
Cu: Ștefan Tunsoiu
Cu ajutorul echipei: Eliza Ceprăzaru, Iustinian Turcu, Alin Gavrilă

Sinopsis:
O ultimă vară în care toate gesturile distructive trebuie să iasă la iveală.
O ultimă vară în care toate cuvintele agresive trebuie să țintească victima, cu precizie imbatabilă.
O ultimă vară în care poți dezmierda.
O ultimă vară în care poți ierta, proteja, asculta, iubi.
O ultimă vară în care te poți pierde în frumusețe, dincolo de lumea strâmtă în care ai trăit.
O ultimă vară în care te poți pierde în culoarea ochilor mamei.
O ultimă vară la care Aleksy revine iar și iar, ca la o pictură peste care adaugă straturi succesive de vopsea: galbenul lanurilor de floarea soarelui, albastrul mării calme și verdele ochilor ei. O ultimă vară în care cineva moare, pentru ca celălalt să poată învăța să trăiască intens și sincer.

Biletele pentru spectacolele TNRS pot fi cumpărate din Agenția Teatrală (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17) sau online, la aceleași prețuri ca în agenție (fără niciun comision), de pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro/program

  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

Avanpremieră la TNRS: „Femei”, adapatare după „Totul despre femei” de Miro Gavran
„Un spectacol care va aduce mult senin și multă bucurie atât femeilor cât și bărbaților”

O mamă se pregătește pentru aniversarea sa, având speranța intimă că fiicele sale vor reuși să depășească certurile care le-au compromis armonia familială. O femeie visează la un job râvnit de toate colegele sale, fiind pregătită să facă ..

citeste tot articolul

Regizorii Andreea și Andrei Grosu și celebra piesă a americanului Edward Albee – „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”

Pe 19 și 20 octombrie, Festivalul Național de Teatru prezintă „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, regizat de Andreea și Andrei Grosu la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Ce are special acest spectacol, vă întreba..

citeste tot articolul

Constantin Chiriac în dialog cu Ioan-Aurel Pop - Președintele Academiei Române

„Național și European. Dialog, Responsabilitate, Provocări” – acesta este tema conferinței speciale FITS și TNRS din luna noiembrie când, Constantin Chiriac îl va avea ca invitat la Sibiu pe Ioan Aurel Pop – Președ..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link