FOCUS
info

TNRS prezintă la Blaj, la invitația Bosch, spectacolul „Ulciorul sfărâmat”, regia Dominic Friedel.
Spectacolul se joacă joi, 28 martie, cu circuit închis, pentru angajații Bosch.

28-Mar-2019

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă joi, 28 martie 2019, de la ora 18:00, pe scena Palatului Cultural din Blaj, la invitația Bosch, unul dintre cele mai noi spectacole din repertoriu, „Ulciorul sfărâmat”, concept și scenariu Armin Petras, după Heinrich von Kleist, regia Dominic Friedel, coproducție a secției române și secției germane ale TNRS. Spectacolul a avut premiera la TNRS în luna decembrie a anului trecut și fiecare reprezentație susținută până acum s-a jucat cu casa închisă, la Sibiu. Alături de actorii TNRS, pe scenă vor urca și dansatorii Ansamblului Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, îndrumați de coregrafa Silvia Macrea. Reprezentația din Blaj se va juca cu circuit închis, pentru angajații Bosch. La Sibiu, spectacolul se va juca și în cadrul celei de-a 26-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru, în data de 18 iunie, pentru care biletele au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate de aici.

„Ulciorul sfărâmat”, exercițiu de admirație adus valorilor artistice nemuritoare autohtone.
Într-un „sat mai mare sau un oraș mai mic” din România, vizita unui trimis de la Bruxelles tulbură existența locuitorilor, în special pe cea a angajaților judecătoriei care au de rezolvat un caz dificil, pe loc, chiar în fața reprezentantului ordinii de la Comisia Europeană. Tentativa de soluționare a acestui proces aparent irezolvabil, în care o femeie îl acuză pe unul dintre tineri că „a sfărâmat ulciorul fetei sale”, este completată de momente coregrafice și muzică folclorică live prin care regizorul Armin Petras, autorul adaptării și al conceptului de spectacol, creează o critică acidă a societății contemporane și a instituțiilor europene și, în același timp, aduce un elogiu frumuseții folclorului autohton care are un mesaj încă actual. Adaptarea lui Armin Petras a textului clasic scris de Heinrich von Kleist este o panoramă aproape cinică a raporturilor interumane și a relațiilor instituționale care stau sub semnul corupției, al viciului și al puterii.

Spectacolul „Ulciorul sfărâmat” este, înainte de orice, un exercițiu de admirație adus valorilor artistice nemuritoare ale spațiului autohton care, deși confruntat cu procesul accelerat de globalizare specifică prezentului, încă își păstrează vie energia pură ce ne permite, așa cum afirmă Armin Petras însuși, să trăim simultan în trecut și în prezent. În ciuda numeroaselor probleme de justiție cu care Europa se confruntă, marea calitate a spațiului românesc rezidă în capacitatea de a-și conserva tradițiile, de a păstra intact „ulciorul” care adăpostește toate formele de manifestare artistică folclorică, prin intermediul cărora putem lupta împotriva flagelului dezrădăcinării sau chiar și împotriva compromisurilor justițiare ce riscă să ne condamne la o ciclicitate sterilă, sub imperiul unor conducători absurzi ce continuă să-și exercite nestingheriți puterea, chiar dacă activitatea lor abundă de acte de corupție. Oscilând între tragicomedie și musical autohton, spectacolul „Ulciorul sfărâmat” al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, care îi aduce pentru prima dată pe scenă, alături de actori, pe membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, marchează atât o privire lucidă asupra comunității europene contemporane, cât și o declarație de dragoste aduse forței purificatoare a folclorului românesc.

Echipa artistică a spectacolului „Urciorul sfărâmat”
Coproducție secția română și secția germană TNRS

Concept spectacol și scenariu: Armin Petras, Heinrich von Kleist
REGIA: Dominic Friedel
SCENOGRAFIA: Karoline Bierner și Alin Gavrilă
MUZICA ORIGINALĂ ȘI PRODUCȚIE MUZICALĂ: Vasile Șirli
TRADUCEREA: Silvana Prodan
ADAPTARE TEXT: Emőke Boldizsár și Claudia Maior
ASISTENT REGIE: Emőke Boldizsár
MANAGER PROIECT: Claudia Maior
COREGRAFIE DANS CONTEMPORAN: Adriana Bârză-Cârstea

DISTRIBUȚIE:
Marius Turdeanu (Adam), Pali Vecsei (Light), Fabiola Petri (Eve), Diana Văcaru – Lazăr (Marthe Rull – mama lui Eve), Florin Coșuleț (Ruprecht Tümpel), Simona Negrilă (Domnișoara Brgitte), Daniel Plier (Walter), Raluca Iani (Grete), Emőke Boldizsár (Liese), Cristina Juks (Femeia frumoasă), Dana Lăzărescu (mama lui Adam), Vlad Robaș (Leberecht), Adrian Matioc (Tümpel, tatăl lui Ruprecht), Eduard Pătrașcu (fratele Tümpel, unchiul lui Ruprecht), Viorel Rață (portărelul), Iustinian Turcu (fiul lui Adam), Rodica Mărgărit (bucătăreasa)

Cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului”
COREGRAFIE: Silvia Macrea

Instrumentiști: Gabriel Popescu (vioară), Nicușor Balea (taragot), Petre Vițelar (acordeon), Ciprian Oprea (contrabas)
Dansatori: Monica Maria Negrea, Maria Iulia Mutruc, Ileana Maria Bulz, Denisa Andreea Radu, Alina Georgiana Rînjeu, Adriana Maria Ioniță, Ilie Marian Marin, Silviu Florin Negrea, Ioan Bogdan Mutruc, Dragoș Constantin Boriga, George Sebastian Ștreng, Grigore Florin Bulz Informații pe larg despre spectacolele și evenimentele TNRS sunt publicate pe site-ul oficial al teatrului: tnrs.ro/program. Biletele pentru toate spectacolele TNRS pot fi cumpărate online, fără niciun cost suplimentar, de pe site-ul teatrului sau din agenția teatrală – Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17.

  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

Constantin Chiriac, recital de poezie în SUA de Ziua Culturii Naționale

„Domnule și frate Eminescu”, la Vista Sky Lounge, în Long Island City Construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ susținut de actorul Constantin Chi..

citeste tot articolul

Cosmin Chivu montează la Sibiu „Camino Real”, de Tennessee Williams

Un spectacol despre libertatea de gândire și mobilitate a celor marginalizați Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă pe 19 ianuarie 2020 premiera celui mai nou spectacol din repertoriu și totodată prima mare producți..

citeste tot articolul

Mesajul domnului Constantin Chiriac, la trecerea în neființă a artistului Sergiu Cipariu

„Astăzi pleacă dintre noi unul dintre cei mai hăruiți artiști populari pe care i-a avut regiunea Sibiului de-a lungul timpului – Sergiu Cipariu, un om care a încântat cu taragotul, cu țambalul, cu toate instrumentele la care ș..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link