FOCUS
info

TNRS prezent la Paris în această lună, cu șapte spectacole, în cadrul Sezonului România – Franța 2019

10-Dec-2018

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va prezenta la Paris, în perioada 11 – 18 decembrie 2018, spectacolele de teatru „Antisocial” de Bogdan Georgescu (11, 12 și 13 decembrie), „Oameni obișnuiți” de Gianina Cărbunariu (15, 16 și 17 decembrie) și un concert de muzică tradițională românească, în interpretarea Grupului Iza din Maramureș (18 decembrie). Toate cele șapte evenimente fac parte din proiectul Focus România la Théâtre de la Ville (Paris), proiect organizat în parteneriat cu naționalul sibian și inclus în programul Sezonul România – Franța 2019.

„Oameni obișnuiți” și „Antisocial”, două producții reprezentative pentru noua scenă de teatru românească

„Oameni obișnuiți”, spectacol realizat în cadrul proiectului Be SpectACTive!, proiect co-finanțat prin programul Europa Creativă, în care TNRS este implicat în perioada 2014-2018, a avut premiera la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în data de 13 mai 2016. Spectacolul face o radiografie a corupției la nivel european, aducând în prim-plan „whistleblower-ii” sau „avertizorii de integritate”, datorită cărora sunt făcute publice ilegalități de la locul de muncă. Spectacolul are la bază interviuri ale persoanelor ale căror vieți s-au schimbat radical odată ce au ales să vorbească despre neregulile și abuzurile pe care le-au întâlnit la locul de muncă.

„Avertizorii de integritate erau, pur și simplu, buni angajați care își făceau treaba conștiincios și, de aceea, li s-a părut normal să vorbească, să atragă atenția superiorilor, atunci când au descoperit anumite abuzuri, nereguli în mediul lor de lucru. Aceste abuzuri sau nereguli nu priveau propria persoană, ele aveau însă ca efect un risc major adus oamenilor, interesului public. Ei nu au acționat pentru propriul interes, ci pentru interesul public. Nu au sesizat nereguli care priveau propria persoană, ci nereguli, nedreptăți, corupție și abuz din sistem. Indiferent de background (vârstă, educație, naționalitate, domeniu de lucru), există un model pentru cazurile de whistleblowing. Imediat ce au lansat un semnal de alertă, acești oameni, în loc să fie recompensați în vreun fel de către societate, s-au găsit în această situație absurdă: hărțuiți de angajator, făcuți să arate ca niște criminali în ochii colegilor, izolați de restul angajaților, luptând cu legislația existentă care nu îi protejează destul sau chiar deloc, în imposibilitatea de a-și găsi un nou loc de muncă, din cauza faptului că reputația lor a fost distrusă. Acești oameni și-au pierdut carierele, locurile de muncă, uneori chiar familiile și sănătatea, casele, fiind tot timpul sub o presiune extremă.” Gianina Carbunariu, regizoare Din distribuția spectacolului „Oameni obișnuiți” fac parte actorii TNRS: Florin Coşuleţ, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Ofelia Popii, Dana Taloș, Marius Turdeanu.

„Antisocial” de Bogdan Georgescu, este un spectacol inspirat de cazul unor elevi de liceu, care, în anul 2015, crează un grup secret pe o rețea de socializare, în care își ridiculizează profesorii. Unul dintre profesori se infiltrează în grup, folosind un cont fals și face toate discuțiile purtate de elevi în grupul secret, publice. Cazul generează o amplă dezbatere în presa locală și doar sub presiunea societății niciunul dintre elevi nu este pedepsit, dezbaterea se oprește și cazul este dat uitării. Spectacolul a avut premiera internațională în data de 12 iunie 2015, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Spectacolul îi are în distribuție pe Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Ștefan Tunsoiu, Alexandra Şerban, Cristian Timbuş, Gabriela Pîrlițeanu.

Grupul Iza, creat de instrumentistul Ioan Pop, este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate grupuri de muzică tradițională maramureșană, atât în România cât și în străinătate. La Sibiu, pe scena TNRS, Grupul Iza poate fi văzut alături de actorii naționalului sibian în producția „Electra”, regia Mihai Măniuțiu.

Toate spectacolele prezentate de TNRS la Paris, în cadrul proiectului Focus România vor avea loc la Théâtre de la Ville – Théâtre des Abbesses, după cum urmează:

  • 11, 12, 13 decembrie, „Antisocial”, de Bogdan Georgescu, ora 20:00
  • 15, 17 decembrie, ora 20:00: „Oameni obișnuiți” de Gianina Cărbunariu
  • 16 decembrie, ora 16:00, „Oameni obișnuiți” de Gianina Cărbunariu
  • 18 decembrie, ora 20:00, concert Grupul Iza
Informații pe larg și bilete pentru spectacolele din Paris ale TNRS aici. Sezonul România – Franța 2019 este organizat de Guvernul României, Ambasada Franței în România, Institutul Cultural Român și Institutul Francez. Informații despre spectacolele și evenimentele TNRS sunt publicate pe siteul oficial al teatrului, pe pagina oficială de facebook a TNRS sau pe contul de instagram al naționalului sibian.
  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

15 ianuarie 2019: Recital de poezie Constantin Chiriac la BRD Groupe Societe Generale și Academia Oamenilor de Știință din România.
Alte zece recitaluri Eminescu la Sibiu

Actorul Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, susține marți, 15 ianuarie 2019, la București, recitalul „Domnule și frate Emi..

citeste tot articolul

TNRS singurul teatru din România care a jucat pe scena Théâtre de la Ville, Paris.
Naționalul sibian primit cu aplauze la scenă deschisă în Franța.

„Antisocial”, de Bogdan Georgescu, „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu și un concert al Grupului Iza din Maramureș sunt spectacolele pe care Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu le-a prezentat în perioa..

citeste tot articolul

Coregraful Gigi Căciuleanu deschide seria conferințelor speciale FITS și TNRS din 2019

Vineri, 18 ianuarie 2019, de la ora 17:00, va avea loc la Librăria Habitus Sibiu, prima conferință specială FITS și TNRS din anul 2019, eveniment care îi va aduce într-un dialog inedit despre dans, teatru și poezie, pe Constantin Chiriac,..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link