FOCUS
info

Make Culture, Make Europe O întâlnire directă între Adeste+ și Be SpectACTive!, în numele implicării în cultură

06-Dec-2018

De ce are Europa un interes atât de mare pentru implicarea în cultură? Ce se întâmplă cu artiștii când sunt deschiși față de public? Dar cu organizațiile când pun publicul în centrul activităților lor? Care este relația dintre participarea culturală și democrație?

Întâlnirea cu publicul, intitulată „Make Culture, Make Europe”, ce va avea loc miercuri, 5 decembrie, la Teatro Gobetti din Torino, este o oportunitate de a găsi un răspuns la întrebările de mai sus. Evenimentul este organizat de Adeste+ și de Be SpectACTive!, două proiecte europene din domeniul culturii și al artelor spectacolului (teatru/dans), care au câștigat în iulie finanțare din partea programului Europa Creativă al Uniunii Europene. În următorii patru ani, cele două proiecte se vor axa pe procesele participării culturale. Cuvinte cheie: dezvoltarea publicului, participarea activă a publicului.

Ambele proiecte sunt conduse de organizații din Italia: Fondazione Fitzcarraldo în cazul Adeste+, respectiv Associazione CapoTrave/Kilowatt pentru Be SpectACTive!, și au un țel comun: să experimenteze diferite forme de colaborare între organizații culturale și public. Adeste+, având 15 parteneri din 11 orașe și 7 state europene, va susține experimentele organizațiilor culturale cu procesele organizaționale și politicile (concentrându-se pe tema dezvoltării publicului). Proiectul Be SpectACTive!, activ încă din anul 2014, își va continua misiunea europeană; noua ediție a proiectului antrenează 19 parteneri din 18 orașe și 15 țări europene și va continua să lucreze cu practici de implicare activă (axându-se pe participarea activă a publicului). În cazul ambelor proiecte, strategiile de dezvoltare a publicului și de participare activă a publicului sunt procese calitative, de stimulare a unor activități ce vizează dezvoltarea unor relații pe termen mediu și lung între organizațiile culturale și spectatori/cetățeni.
În cadrul întâlnirii din 5 decembrie, vor avea loc două sesiuni de discuții cu jurnaliști italieni și câte un reprezentant al Adeste+, respectiv al Be SpectACTive!. Vor participa, de asemenea, cei 15 parteneri ai Adeste+ și cei 19 parteneri ai Be SpectACTive!, însumând 34 de organizații culturale din Europa. Obiectivul este să demonstrăm că, fără cultură, conceptul de cetățenie sau de Europa pur și simplu nu există. Provocările democratice și sociale nu se pot depăși în absența unui sector cultural care să le permită cetățenilor să își imagineze variantele posibile de viitor. Proiectele Be SpectACTive! și Adeste+ cred în pluralitatea culturii și în capacitatea acesteia de a influența viziunea despre viitor, de care cetățenii europeni au atâta nevoie, acum mai mult decât oricând.

Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă înregistrați aici.

PROGRAM

 • 16:00 - Înregistrare participanți
 • 16:30 - 16:45 - Cuvânt de bun venit
 • 16:45 - 17:15 - Prezentare Adeste+ & Be SpectACTive!
  Alessandra Gariboldi, Fondazione Fizcarraldo, Adeste+
  Giuliana Ciancio și Luca Ricci, Be SpectACTive!
 • 17:15 - 17:45 - Sesiunea 1: Dezvoltarea publicului și democrația
  „Acest proiect nu își propune să îi întrebe pe oameni ce vor să facă, ci are la bază o idee mai politică și mai radicală. Scopul este, mai degrabă, să invităm oamenii să lase în urmă atitudinea pasivă și să pornească într-o aventură intelectuală, fiind de fapt despre emancipare intelectuală.” Be SpectACTive! - Emmanuel Négrier
  Dezvoltarea publicului, acces la cultură, cetățenie
  Moderator: Oliviero Ponte di Pino, Book City (IT)
  Oratori: Niels Righolt, The Danish Centre for Arts and Interculture (DK); Karla Horvat Crnogaj - Domino (HR); Renzo Francabandera, Università degli Studi di Torino (IT)
 • 17:45 - 18:15: Sesiunea 2: Ce trebuie să schimbăm pentru a-i schimba pe cei din jur?
  „Dacă ne propunem să obținem o schimbare la nivelul societății pornind de la o schimbare culturală, înainte să ne apucăm să lucrăm la proiecte, trebuie să lucrăm la noi înșine, începând din interiorul organizațiilor culturale, să ascultăm și să înțelegem mai întâi, apoi să schimbăm modul în care ne interpretăm propriul rol.” - ADESTE+
  Ce se întâmplă cu artiștii când își deschid procesele creative față de public? Dar cu organizațiile când își deschid porțile în fața dialogului, a ascultării și a coprogramării? Care este rolul politicilor?
  Moderator: Diego Vincenti, Il Giorno
  Oratori: Dea Vidovic, Kultura Nova Foundation (HR); Sarah Melin, Gothenburg Dance and Theatre Festival (SE); Alberto Anfossi, Compagnia di San Paolo (IT); Claudia Cannella, Hystrio (IT)
 • 18:20 - 18:40: Moștenirea acestor proiecte în domeniul culturii
  Concluzii: Maddalena Giovannelli, Stratagemmi
  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

Nimeni nu e al nimănui în vremea Crăciunului!

Actorul Florin Coșuleț și colegii din distribuția spectacolului „Țesătorul de vise - Poveste de Crăciun” vor susține miercuri, 19 decembrie 2018, un recital de colinde dedicat oamenilor fără adăpost. Evenimentul, parte a campaniei „..

citeste tot articolul

Șapte zeci de ani de la nașterea actorului Virgil Flonda.
„Despre Virgil Flonda nu pot vorbi la trecut!”

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Bursa de Spectacole, Departamentul de Artă Teatrală, Coregrafie și Management Cultural al ULBS aduc un omagiu marelui artist Virgil Flonda care astăzi a..

citeste tot articolul

Premiera „Urciorul sfărâmat” primită cu aplauze la scenă deschisă la Sibiu.
„Voi, ca români, aveți marea șansă de a trăi, în același timp, în trecut și în prezent. În Germania, acest lucru nu mai este posibil.”

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a prezentat joi, 13 decembrie 2018, premiera spectacolului „Urciorul sfărâmat”, concept și scenariu Armin Petras, după Heinrich von Kleist, regia Dominic Friedel, coproducție a secție..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link