FOCUS
info

„Electra”, un spectacol dincolo de cuvinte

02-Nov-2017

Aflat în provincia Jiangxi din China, orașul Fuzhou a fost gazda primei ediții Tang Xianzu International Theatre Festival, la care Teatrul Național „Radu Stanca” a fost invitat de onoare, cu spectacolul „Electra”, în regia lui Mihai Măniuțiu, unica prezență românească din cadrul evenimentului. Reprezentația a avut loc în 26 octombrie și a fost evenimentul care a închis ediția de debut. În urma reacțiilor spectatorilor, organizatorii și-au exprimat intenția de a invita naționalul sibian, cu un alt spectacol, și la ediția viitoare.

Născut din dorința autorităților de a dezvolta comunitatea prin cultură, evenimentul a avut loc în perioada 24 septembrie – 26 octombrie 2017 și a prezentat spectacole din țări precum Japonia, Rusia, Spania, Albania și România. Turneul, organizat într-o provincie din China care a cerut special acest spectacol pentru deplasarea căruia s-au făcut mari eforturi atât artistice cât și logistice și financiare, a fost unul important și strategic pentru naționalul sibian și structurile dezvoltate de acesta.

Spectacolul „Electra” este prezentat de 12 ani în turnee internaționale, dar aceasta a fost prima reprezentație în China. Experiența a fost cu atât mai interesantă cu cât majoritatea spectatorilor, cu o cultură foarte diferită de universul spectacolului, nu erau obișnuiți cu sălile de spectacol și participarea la evenimente culturale. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Mariana Mihu, Ioana Crăciunescu, Marian Râlea, Pali Vecsei, Dan Glasu, Ofelia Popii, Florin Coşuleţ, Adrian Matioc. Corul este format din actorii Diana Fufezan, Cristina Stoleriu, Dana Taloş, Codruţa Vasiu, Mihai Coman, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Viorel Raţă și Bogdan Sărătean, iar spectacolul este prezentat cu participarea extraordinară a Grupului Iza.

O parte dintre actori au împărtășit felul în care au simțit experiența festivalului din Fuzhou.
Marian Râlea, care interpretează rolul lui Oreste, a declarat, în urma reprezentației, următoarele: „Primăria de aici și-a dorit din tot sufletul să fim prezenți, să încheiem festivalul de la Fuzhou, aflat la prima ediție - eu cred că de mare succes. Iată-mă exilat aici, într-o țară pe care noi o percepeam ca fiind abruptă și în care este destul de greu să intri în sufletul locuitorilor. Iată că Oreste a fost primit cu aplauze, cu zâmbetul pe buze; pe oriunde am fost, toată lumea voia să ne facă fotografii și pe stradă ne zâmbeau mereu, deci iată că lumea este deschisă, poate datorită lui Oreste sau mai bine zis, datorită teatrului. Sigur, vorbim despre Electra, un spectacol fără vârstă, un spectacol care a fost jucat pe toate continentele lumii, un spectacol în care am crezut, împreună cu o trupă excepțională a TNRS.”
„Pentru mine, acest spectacol este o veșnică experiență, care m-a purtat peste tot în lume. Este emoționant. Cei mai emoționanți sunt oamenii, care se uită la ceea ce facem noi și inclusiv la noi, ca persoane fizice, cu mirare și bucurie copilărească”, a declarat Ioana Crăciunescu, interpreta rolului Clitemnestra.
Electra, Mariana Mihu, a vorbit despre apropierea dintre cultura europeană și cea asiatică: „Mi s-a părut o mare aventură să fiu în China. Am participat la multe festivaluri, pe mai multe continente, cu acest spectacol, dar este pentru prima dată când am participat la prima ediție a unui festival de teatru. Sunt fericită că sunt aici și că am adus pe tărâm asiatic o parte din ceea ce înseamnă civilizație europeană. Sper că publicul și-a dat seama că ceea ce aparent ne desparte, pentru că suntem diferiți, de fapt, ne unește.”

Proiectele culturale dintre România și China continuă și în următorii ani

Printr-o scrisoare adresată conducerii festivalului, directorul general al TNRS, Constantin Chiriac, și-a exprimat deschiderea de a colabora cu partenerii chinezi în proiecte viitoare în care se pot implica atât TNRS, FITS, Bursa de Spectacole, cât și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Acesta a declarat în urma reprezentației de la Fuzhou faptul că „avem o relație privilegiată cu Republica Populară Chineză. Turneul pe care l-am avut în China, în această toamnă minunată, ne-a demonstrat prietenia cu totul și cu totul specială care animă relația dintre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, TNRS și China. După triumful pe care l-am avut anul trecut la People’s Art Theatre, Beijing, după relațiile pe care le-am stabilit cu festivalul de la Shanghai pentru următorii trei ani, iată, avem bucuria de a repurta o victorie absolut extraordinară, o întâlnire de suflet în acest oraș minunat, cu un public fantastic și în același timp cu un teatru cu totul deosebit ca și căldură, ca și condiții tehnice. Avem o legătură de suflet și o legătură strategică pe care le vom dezvolta în viitorii ani cum, atunci când am plecat în acestă aventură, nici nu ne-am imaginat.”

  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

Ce înseamnă succesul garantat?
Cătălin Ștefănescu este invitatul conferinței speciale FITS și TNRS din luna martie.

Vineri, 22 martie 2019, de la ora 18:00, va avea loc la Librăria Habitus Sibiu prima conferință specială FITS și TNRS a primăverii. Constantin Chiriac îl va avea ca invitat în această lună pe jurnalistul Cătălin Ștefănescu, realizatorul e..

citeste tot articolul

Cele mai noi cinci producții TNRS prezentate la Sibiu, în cadrul Microstagiunii BRD.
Critici de teatru importanți din România sunt invitați la eveniment.

„Ulciorul sfărâmat”, regia Dominic Friedel, „Încoace și încolo”, regia Alexander Riemenschneider, „Vedere de pe pod”, regia Eugen Jebeleanu, „Hedda Gabler”, regia Botond Nagy și &bdquo..

citeste tot articolul

„Antisocial”, un spectacol despre criza sistemului educațional românesc, se joacă miercuri 6 martie, pentru prima dată în acest an.
Regizorul spectacolului - Bogdan Georgescu, premiat cu Ursul de argint la Berlin.

Prezentat în anul 2015, după ce a avut premiera la TNRS, în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog”, în 21 de orașe din România, și recent, la finalul anului 2018, la Théâtre de la Ville Par..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link