FOCUS
info

100 de ani de la nașterea lui Radu Stanca

05-Mar-2020

Mesajul directorului general al TNRS, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului, eseistului și regizorului de teatru Radu Stanca


„Într-un Sibiu domol ca-ntr-o poveste
Mai mult alunecând decât cu pasul.
Și-n liniștea ce-ascunde-n ea furtuna
Ascult cum bate-n turnul straniu ceasul.”

 
Acum 100 de ani, germenele acestei poezii aducea la viață pe unul din cei mai importanți poeți, dramaturgi, scriitori ai neamului, care împreună cu o pleiadă de mari scriitori, artiști, intelectuali, a fondat probabil cea mai importantă mișcare literară a secolului al XX-lea – Cercul Literar de la Sibiu.
Părintele baladei, ctitor de teatru, regizor, a plecat foarte tânăr dintre noi, lăsând o operă încă neexploatată. Scrierile sale despre teatru, zona de critică și eseistică, de o modernitate extraordinară, sunt încă puțin cercetate.
Poezia sa încă este puțin cunoscută față de frumusețea și deschiderea pe care le are. Îl sărbătorim astăzi așa cum încercăm să îl sărbătorim în fiecare zi, pentru că adevărata punere în valoare înseamnă festivitate atunci când omagiem venirea pe lume sau plecarea dintre noi a unei mari personalități.
Toți cei care suntem sub protecția lui în Teatrul Național „Radu Stanca”, ne înclinăm în fața creației domniei sale și încercăm să ducem mai departe ceea ce el a început la Sibiu.
 
„Căzuse noaptea în cetate
Somnul din ochi însă lipsea
Vrăjile toate încercate erau
Vraja nu se împlinea.
Și neîmplinită-i până acuma,
Dar meșterul închis în burg
Vrăjile una câte una
Le-ncearcă-n fiece amurg.”

  
focus
info
programul de spectacole
agenda
turnee
agenda
focus tnrs
info

[UPDATE] Spectacolele „Tattoo”, „Noaptea bufonilor”, „Oidip”, „Mozart steps” și alte 19 evenimente difuzate online de TNRS în această săptămână

[UPDATE, 2 aprilie 2020] Dragi prieteni, Din motive tehnice suntem nevoiți să reprogramăm difuzarea online a spectacolului „Tattoo”, regia Radu Afrim, care ar fi trebuit să aibă loc în această seară, de la ora 19:00, la o..

citeste tot articolul

„Pilafuri și parfum de măgar”, regia Silviu Purcărete, se difuzează online de Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului celebrată online, la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu difuzează în premieră absolută online, în această seară, de la ora 19:00, primul specta..

citeste tot articolul

Mesajul actorului Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului

La mulți ani de Ziua Teatrului! În una din cele mai încercate zile ale planetei, vă transmitem un mesaj de speranță și încredere, de solidaritate și iubire! Puterea de a crede în viitorul omenirii, în frumuse..

citeste tot articolul

sibfest.ro
link
sibiuartsmarket.ro
link
citiesonstage.eu
link
bespectactive.eu
link
power of diversity
link
ifa.de
link
PIC
link
VOICES
link